Kasviväreistä
Kasvivärit kuuluvat kestoväreihin, sillä niillä voidaan muuttaa hiusten väriä pysyvästi. Värjätessä ei kuitenkaan avata hiusten pintaa, kuten synteettisillä, hapeteväreillä värjätessä, vaan veteen liuoitetut kasviväripigmentit suodattuvat hiuksen pintakerroksen läpi ja kiinnittyvät hiuksen cortexiin, jossa myös luonnollinen väripigmentti sijaitsee. Oma hiusten väri jää siis kasvivärin alle ja juuri siksi oma väri vaikuttaa lopputulokseen enemmän kuin perinteisessä värjäyksessä, jossa hiuksen pinta avataan ja oma pigmentti voidaan vaalentaa/korvata synteettisellä pigmentillä. Kasvivärillä saadaan pitkäkestoinen, kiiltävä väri luonnollisella, hiukan läpikuultavalla peittävyydellä. Tämä mahdollistaa hiusten värjäämisen harvemminkin, sillä väri myös haalistuu kauniisti ja tasaisemmin sekä pysyy kauniin sävyisenä ja kiiltävänä värjäyskertojen välillä.
Voimakkaasti harmaantuneiden hiusten kohdalla tai suuren värimuutoksen haluaville voidaan tarvita kaksi värjäyskertaa. Vaalentaminen ei kasvivärillä onnistu, mutta omaa värisävyä voidaan kirkastaa ja sävyä muuttamalla saada aikaisiksi vaikutelma vaaleammasta hiuksesta. Savivaalennuksesta kerron myöhemmissä postauksissani ;) Vaikka kasviväreillä saadaan aikaan suuriakin muutoksia, on lopputulos paras pysyttäessä lähellä omaa tummuutta.
Jos hiuksesi ovat täysin luonnontilassa, on kasviväreihin siirtyminen yksinkertaista. Mikäli olet käyttänyt synteettisiä värejä ja hiuksesi ovat "läpivärjätyt", on siirtyminen kasviväreihin oma prosessinsa. Jälkimmäisessä tilanteessa päädytään usein värjäämään hetken aikaa vain tyveä ja odotellaan latvan haalistumista sekä samalla hoidetaan latvaa pelkästään kiiltoa antavilla kasveilla. Latvaa voidaan myös puhdistaa esimerkiksi merilevän avulla. Joka tapauksessa hiukset olisi hyvä syväpuhdistaa ennen ensimmäisen kasvivärin laittamista. Hiuksiin on voinut kertyä kemikaaleja shampoista, hoito- ja muotoilutuotteista, synteettisistä väreistä tai epäpuhtauksia vaikkapa veden mukana tai ilmansaasteista. Puhdistaminen voidaan tehdä savella tai merilevällä tai tietyissä tapauksissa mineraaleja poistavalla shampoolla/syväpuhdistuksella.
Jos haluat vaihtaa hiustesi väriä tiuhaan, ei kasviväri ehkä ole oikea ratkaisu sinulle. Etenkin tummien kasvivärien poistaminen voi osoittautua hankalaksi ja vaalentamisen yhteydessä saattaa tulla esiin ei-toivottuja värisävyjä, joita on hankala peittää. Mikäli toiveissa on upean kiiltävä, terve hius lämpimällä sävyllä tai olet vaikkapa raskaana, on edessäsi mahdollisuus lumoutua kasvien antamista sävyistä ja samalla vähentää kemikaalikuormaasi ammattitaitoisen ekokampaajan turvallisissa käsissä.
Kasviväri on parempi valinta sinulle, kampaajallesi ja luonnolle!
Kasvivärin hyviä puolia mm.
- upea kiilto
- terveet hiukset
- paksumman, jäntevämmän tuntuiset hiukset
- hiukset voi värjätä niin usein kuin haluaa -> väri syvenee
Hyvä muistaa:
Siirtymävaihe on prosessi mikäli et halua leikata vanhaa, kemikaaleilla kyllästettyä latvaa pois.
Väri on yksilöllinen joka kerta, vaikka laitettaisi samaa väriä, esim. veden sekä asiakkaan pH vaikuttaa lopputulokseen. Käytetyt kasvit eivät ole aina tismalleen tasalaatuisia, vaan esim. kasvupaikan luonnonvoimat voivat vaikuttaa sävyyn. Eri kasvivärierät voivat näin ollen hiukan poiketa toisistaan.
Väri "kypsyy" n.5päivän ajan värjäämisen jälkeen. Värisävy syvenee ja ensimmäisinä päivinä voi olla havaittavissa vihertävyyttä tai oranssisuutta, joka häviää värin kehittyessä ilman hapen vaikutuksesta. Tämän vuoksi olisi hyvä varata värjäysaika hyvissä ajoin, jos on tiedossa tärkeitä tilaisuuksia. Saat minulta värjäämisen yhteydessä halutessasi mukaan kotiin kasvivärin kotihoito-ohjeet kirjallisina.
Itsellänikin on ollut vuosien varrella kasviväreillä toteutettuna useampia erilaisia sävyjä. Välillä väri on saanut haalistua ja aurinko on vaalentanut hiuksiani. Ylemmässä kuvassa on kokeiltu savivaalennusta.